Facebook

 

Beetje winderig

 

Woensdag drie januari was een bijzondere dag. Er trok een zware westerstorm over Nederland. Nou gebeurt dat wel vaker, maar het bijzondere eraan was dat er maar liefst vijf grote waterkeringen werden gesloten door Rijkswaterstaat.

 

Wind kan heel wat aanrichten. Ga na zo’n storm maar eens het bos in. De wind is zelfs in staat om oude bomen, diepgeworteld in de grond, omver te blazen.

 

Je kunt ook op andere manieren getroffen worden door wind.

 

Zie het voor je. Het is 1956. Een vrouw van middelbare leeftijd zwoegt in de kruidenierswinkel die ze samen met haar man runt. Op de toonbank prijkt een kassa, het pronkstuk van de winkel.

De naam van de vrouw is Aatje.

Het is hard werken geblazen voor Aatje; sjouwen met kratten, winkel bevoorraden en schoonhouden, boekhouding nauwgezet bijhouden, zorgen dat er winst wordt gemaakt en bovenal klantvriendelijk zijn, ook al heb je een pesthumeur.

 

En een pesthumeur heb je al gauw, als je tussendoor vier kinderen baart en opvoedt, terwijl je man liever lui is dan moe. Dat laatste is niet helemaal waar, hij steekt wel veel energie in de vrouwelijke klanten als hij de bestelling aflevert. 

 

Het lichaam van Aatje is door het krijgen van kinderen en het vele sjouwen niet meer wat het geweest is. En zo gebeurt het dat er een klant in de zaak staat die koekjes wil hebben van het onderste schap.

Aatje bukt voorover en wordt prompt ‘loslippig’, dat wil zeggen, er ontsnapt een wind. Niet zo’n bescheiden zachte, maar een uitbundige harde.

Aatje slikt, geneert zich en loopt wat rood aan. Dan vermant ze zich, draait zich om naar de klant en zegt:

‘Geeft niet hoor mevrouw, dat gebeurt mij ook wel eens!’

 

Foto Janette Kommerkamp

Tekst Marit van Dijk

 

 

gallery/facebook (1)
gallery/kassa met handtekening

 

De eerste actie van Beter Bekeken was het maken van een Facebookpagina. Daarop plaatsen we wekelijks foto's voorzien van teksten. Dat kunnen korte verhalen zijn, maar ook gedichten of zelfgemaakte spreuken. 

 

Daarnaast staan er interessante interviews op over mensen met een bijzondere hobby of verhaal.

 

We hebben nog veel meer plannen en die gaan we allemaal publiceren op onze Facebookpagina, dus houd ons ook daar in de gaten...

We vinden het leuk als jullie ons liken of volgen. In ruil daarvoor zullen wij jullie aan het lachen maken, ontroeren of laten verwonderen.

 

Hieronder alvast een voorbeeld van een pakkende foto met een grappig verhaal.